Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Prioritățile MEC în domeniul învățământului superior au fost discutate cu partenerii de dezvoltare
25/10/2023 - 15:24

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun s-a întâlnit cu membrii Consiliului Sectorial în domeniul asistenței externe în învățământul superior. Participanții la ședință au discutat rezultatele reformei în domeniul universitar, dar și prioritățile ministerului pentru anul viitor. 

 

În cadrul discuțiilor, ministrul Dan Perciun a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru asistența considerabilă oferită țării noastre de-a lungul timpului în modernizarea și dezvoltarea sistemului educațional. 

 

„Ne dorim și în continuare o colaborare strânsă cu partenerii de dezvoltare astfel ca să constituim împreună un cadru prin care să atragem resurse, să identificăm perspective de viitor și noi proiecte de amploare pentru domeniul învățământului. Iată de ce este foarte important să avem o viziune sectorială clară”, a spus ministrul.  

 

În același context, Dan Perciun s-a referit și la importanța internaționalizării învățământului superior, a investițiilor în infrastructură, ministerul mizând pe asistența partenerilor de dezvoltare în acest sens, inclusiv în elaborarea cadrului privind perspectivele de dezvoltare.  

 

Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării în domeniul învățământului superior țin de modernizarea infrastructurii, dotarea sălilor de studii cu tehnică și echipamente performante, asigurarea calității studiilor, atragerea studenților străini, lansarea programelor noi de formare profesională orientate spre profesiile viitorului, revizuirea curriculei universitare și racordarea acesteia la necesitățile pieței muncii, cu implicarea mediului de afaceri, creșterea integrității academice și altele. 

 

Participanții la ședință au vorbit despre posibilitățile de cooperare în cadrul unor reforme ce vizează modernizarea curriculumului universitar; îmbunătățirea managementului universitar; consolidarea autonomiei universitare; modernizarea finanțării; asigurarea relevanței programelor de studii.  

 

La final, s-a decis continuarea discuțiilor în acest format și elaborarea unei viziuni comune de anvergură pentru proiecte de infrastructură majoră în universități. 

 

La ședință au participat mai mulți reprezentanți din cadrul UNDP, UNOPS, UNFPA, UN Women, Oficiul Consiliului Europei la Chișinău, USAID, Biroul AUF Moldova, Erasmus+, Banca Mondială, FAO, Ambasada Franței, Peace Corps Moldova.  

 

petitii