Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Programe de studii moderne și laboratoare performante pentru studenții Universității Tehnice din Moldova
21/02/2024 - 15:47

Studenții și cadrele didactice de la Universitatea Tehnică a Moldovei vor beneficia de laboratoare performante și programe de studii moderne. În acest sens, astăzi au fost lansate patru subproiecte în valoare totală de 3,5 mln euro câștigate de UTM în cadrul celei de-a doua runde de apeluri a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.

 

Cu resursele alocate din proiect, instituția vă îmbunătăți infrastructura universitară, va dota laboratoarele cu echipament de ultimă generație și va moderniza programele de studii, curricula și suporturile de curs pentru mai multe domenii de formare.

 

,,Schimbarea percepției față de învățământul superior din Republica Moldova se datorează, într-o mare măsură, și lucrurilor care se întâmplă în cadrul UTM. Vă mulțumim pentru efortul pe care l-ați depus pe parcursul ultimilor ani ca să creștem nivelul de atractivitate și prestigiul studiilor autohtone,  UTM fiind un lider în acest sens. Vom continua să investim în învățământul superior, atât prin proiectele Băncii Mondiale, cât și de la bugetul de stat, în special pentru renovarea căminelor studențești, astfel încât să devenim competitivi atât pe plan național, cât și la nivel internațional”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul evenimentului de lansare a subproiectelor.

 

,,Prin faptul că UTM a venit cu inițiativa de a aplica pe lângă domeniile prioritare – inginerie și TIC, la  proiecte în domeniile medicină veterinară și științe agricole, am reușit să răspundem și la alte necesități ale pieții muncii. Datorită acestor investiții vom avea specialiști calificați și bine pregătiți în mai multe domenii prioritare ale economiei naționale”, a menționat Sergiu Harea, manager de proiect la Banca Mondială. 

 

Primul subproiect al UTM este dedicat ingineriei și activităților inginerești și are drept obiectiv modernizarea curriculumului la disciplinele: desen tehnic, grafică inginerească, toleranță și control multidimensional, bazele proiectării mașinilor, etc. 

Al doilea subproiect este destinat domeniului de formare ,,Tehnologia informației”. În cadrul acestuia, urmează să fie elaborată o platformă, pe bază de inteligență artificială și machine learning, care va procesa diverse date și totodată va putea face față unor atacuri cibernetice simulate. De asemenea, va fi modernizată curricula la discipline fundamentale din  domeniu și va fi dotat încă un laborator de fizică.

Al treilea subproiect este în domeniul medicinii veterinare și presupune dotarea laboratoarelor cu diverse echipamente și instalații care vor permite gestionarea bolilor infecțioase ale animalelor. 

Al patrulea subproiect ține de științele agricole, silvice și ale mediului. În cadrul acestuia vor fi achiziționate și dotate laboratoare necesare cultivării in vitro și in vivo a diverse specii de plante care sunt rezistente influențelor și schimbărilor climatice.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt alocate cca 24,7 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară, iar de aceste rezultate vor beneficia peste 35 de mii de studenți și cca 2 300 de cadre didactice.

petitii