Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Şcolile de circumscripţie din 11 raioane sunt dotate cu peste 300 table şcolare.
10/04/2012 - 15:48

Chişinău, 10 aprilie, 2012 – 55 şcoli de circumscripţie din raioanele Căuşeni, Cantemir, Leova, Nisporeni, Ştefan-Vodă, Criuleni, Călăraşi, Glodeni, Sîngerei, Taraclia, Rîşcani sunt dotate cu 307 table şcolare, în valoare de 100.000 dolari SUA.
Tablele şcolare sunt direcţionate către aceste 11 raioane pentru că în aceste unităţi administrativ-teritoriale este implementată noua metodologie de finanţare ce se bazează pe principiul „banii urmează elevul”. Această formulă va permite îmbunătăţirea considerabilă a calităţii instruirii în instituţiile educaţionale, prin repartizarea echitabilă a banilor publici şi alocarea lor în funcţie de nevoile fiecărui elev.
Anterior elevii din instituţiile educaţionale de circumscripție din aceste raioane au primit 40 de autobuse şcolare, care asigură transportul elevilor către o şcoală mai bună.
O ŞCOALĂ MAI BUNĂ, este o şcoală de circumscripţie cu profesori la fiecare disciplină de studiu, una dotată cu o clasă de calculatoare, un atelier pentru orele de educaţie tehnologică, laboratoare de fizică, biologie, chimie, o clasă de muzică, o sală de sport şi nu în ultimul rînd cu o cantină amenajată.
Majoritatea statelor europene au avansat pe calea unor reforme similare. Cele mai recente exemple includ Bulgaria, Letonia sau România. În condiţiile în care Republica Moldova încearcă să-şi modernizeze sistemul educaţional şi să-l alinieze standardelor educaţionale europene, experienţa bogată a Băncii Mondiale în acest sector serveşte drept instrument viabil în studierea, adaptarea şi implementarea bunelor practici în Moldova. 
Elaborarea noii formule de finanţare, achiziţionarea echipamentelor pentru clasele de informatică, tablelor şi a autobuzelor şcolare sunt activităţi realizate în cadrul proiectului „Educaţie de calitate în mediul rural din Moldova”, finanţat de Banca Mondială şi implementat de Ministerul Educaţiei. Obiectivulde bază a proiectului constă în sporirea accesului la învăţămîntul de calitate pentru copiii din mediul rural, îmbunătăţirea eficienţei de utilizare a resurselor şi fortificării sistemului de planificare şi management al sistemului prestării serviciilor educaţionale.

petitii