Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Specializarea Inteligentă în condițiile Republicii Moldova

Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2020-2023 (adoptat prin Hotărârea Guvernului nr.381/2019) își propune preluarea și transpunerea principiilor specializării inteligente. Astfel, Obiectivul Specific 1.2. Identificarea nișelor de specializare inteligentă a Republicii Moldova pentru promovarea cercetării bazate pe excelență în domenii strategice, cu relevanță și impact asupra economiei și a societății din cadrul Programului, prevede următoarele acțiuni:

1.2.1. Desfășurarea procesului de descoperire antreprenorială,

1.2.2. Aprobarea priorităților strategice ale domeniilor cercetării și inovării pentru anii 2023-2027, în corespundere cu nișele de specializare identificate,

1.2.3. Identificarea domeniilor pentru care este necesară crearea unor noi centre de cercetare.

 

Începând cu anul 2017, Republica Moldova beneficiază de asistența Centrului Comun de Cercetare (JRC) a Comisiei Europene în vederea preluării și implementării conceptului de specializare inteligentă în cadrul politicii naționale de cercetare-inovare. MECC este instituția responsabilă de procesul de elaborare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Republicii Moldova și coordonează activitatea echipei de experți S3 la nivel național.

În cadrul proiectului pilot al JRC pentru țările incluse în politica de extindere și în parteneriatul de vecinătate, țara noastră a beneficiat de expertiza experților europeni în vederea cartografierii potențialului economic, științific și inovațional, dar și inițierea procesului de elaborare a cadrului strategic în domeniul specializării inteligente.

 

Drept rezultat, au fost elaborate și prezentate public următoarele studii:

  • Cartografierea potențialului economic, inovativ și științific existent în Republica Moldova ( Mapping of economic, innovative and scientific potential in the Republic of Moldova, 2017 – autor dl. Hugo Hollanders, Maastricht University)
  • Caracterizarea domeniilor prioritare preliminare pentru specializarea inteligentă în Moldova  ( Characterisation of preliminary priority areas for smart specialisation in Moldova, 2018 - realizat de SIRIS Academic (Spania).

 

În urma procesului de cartografiere, au fost identificate următoarele domenii preliminare de specializare ineligentă a Republicii Moldova:

- Energie

- TIC

- Agricultură și procesarea produselor agricole

- Biomedicina, Biofarmaceutică, Bioinformatica.