Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Sute de specialiști, instruiți în prevenirea și combaterea bullying-ului
23/02/2024 - 13:51

Circa 800 de psihologi, cadre manageriale și didactice din gimnazii și licee din raioanele Glodeni, Florești, Strășeni și Telenești și-au consolidat capacitățile de prevenire și combatere a bullying-ului în cadrul unor sesiuni de instruire desfășurate în perioada septembrie 2023 – februarie 2024.

Programul s-a desfășurat în format online și a fost facilitat de către Iosif Moldovanu, consultant în drepturile copilului, și Sorina Petrică, psihologă cliniciană, psihoterapeută. Programul a inclus 24 de sesiuni de instruiri. 

În acest program, profesioniștii/profesionistele din educație și-au împărtășit propriile experiențe în domeniul prevenirii și intervențiilor în situațiile de bullying și au analizat în mod critic impactul metodelor de intervenție asupra dezvoltării copiilor și asupra mediului educațional, dar și au reflectat asupra propriilor convingeri despre bullying și educație și asupra modului în care aceste convingeri influențează relațiile cu elevii/elevele și părinții acestora. 

Participanții/participantele au analizat diverse manifestări ale bullying-ului în bază de gen și dar și o serie de bune practici de intervenție pe care profesioniști școlari din diverse țări le pun în aplicare cu succes. Totodată, profesioniștii și profesionistele din educație au identificat factorii ce contribuie la crearea unui mediu educațional de siguranță și încredere, au aflat ce instrumente pot aplica pentru a crește gradul de conștientizare a bullying-ului atât în rândul copiilor, cât și în rândul personalului didactic și al părinților/îngrijitorilor, au împărtășit ce nevoi au pentru a asigura acest mediu fiecărui copil.

Amintim că, în octombrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării a aprobat Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului. Instituțiile de învățământ din Republica Moldova aplică acest document pentru a proteja copiii, elevii și elevele de tachinare, acesta fiind parte a politicii de protecție a copiilor şi adolescenților/telor față de violență în instituțiile de învățământ din țară.

De la începutul anului 2023, CIDDC, în parteneriat cu MEC și cu suportul mai multor organizații, a desfășurat activități de formare privind prevenirea și combaterea bullying-ului pentru profesioniști de educație: 300 de coordonatori, coordonatoare și psihologi/e, cadre didactice din învățământul profesional tehnic, profesioniști și profesioniste din educație care activează în raioanele Basarabeasca, Anenii Noi, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Cahul, Căușeni și Bălți, inclusiv profesioniste care activează în instituții de educație timpurie. 

La 12 februarie curent, a fost lansată, de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), în parteneriat cu MEC și cu suportul Liechtenstein Development Service (LED), campania „Împreună, fără bullying”. CIDDC s-a alăturat acestei campanii.

Formarea profesioniștilor din educație s-a desfășurat în cadrul Programului „Consolidarea capacităților cadrelor didactice și manageriale de aplicare a Metodologiei privind prevenirea și combaterea bullying-ului”, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova (MEC), Solidarités International, Synergie Emergency Response cu suportul financiar oferit de Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Fundația Franței (FDF) în cadrul proiectului „Incluziunea sigură a copiilor refugiați în școlile din Republica Moldova”.

petitii