Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A

Ultimele date privind consumul de alcool, droguri și tutun în rîndul tinerilor

A fost făcut public raportul internaţional privind consumul de alcool, droguri şi tutun în rîndul elevilor (ESPAD)

În anul 2011, Republica Moldova, pentru a doua oară, a fost inclusă în studiul privind consumul de alcool, droguri şi tutun în rîndul elevilor (ESPAD), al cărui grup țintă au fost copii născuți în anul 1995 și care frecventează instituțiile de învățămînt de pe malul drept al rîului Nistru. Pentru colectarea datelor a fost aplicat chestionarul standard ESPAD autoadministrat. Eşantionul studiului este consituit din 2162 elevi (clasa 8 şi clasa 9) din 303 clase selectate aletoriu din 207 şcoli.

Rezultatele studiul ESPAD 2011 sunt cele mai recente date privind consumul de alcool, droguri şi tutun, înregistrate la nivel naţional (malul drept al rîului Nistru) în rândul populaţiei şcolare născute în 1995. În realizarea acestui studiu, Centrul Naţional de Management în Sănătate (Observatorul Naţional pentru Droguri) a beneficiat în faza colectării de date, de contribuţia şi sprijinul Ministerului Educaţiei, compania sociologică CBS AXA ,directorii şcolilor şi diriginţii claselor selectate.

Proiectul European de Cercetare în Şcoli privind consumul de Alcool şi alte Droguri, identificat uzual prin abrevierea ESPAD, a fost iniţiat în anul 1993 de Consiliul Suedez de Informaţii privind Alcoolul şi alte Droguri (CAN-Swedish Council for Information on Alcohol and other Drugs, Stockholm/ Suedia) şi Consiliul Europei – Cooperation Group to Combat Drug Abuse and Ilicit Trafficking in Drugs (Pompidou Group). În cadrul acestui proiect, în ţările participante, sunt realizate anchete de opinie în rândul elevilor privind consumul de alcool, droguri şi tutun, prin aplicarea unei metodologii standarde, impuse de iniţiatorii proiectului, care face posibilă evidenţa unor tendinţe privind caracteristicile consumului de alcool, droguri şi tutun în cadrul acestui segment de vârstă şi permite, astfel, realizarea de comparaţii la nivel european. Republica Moldova a devenit parte a acestei iniţiaive în anul 2008.
Raportul este disponibil în limba engleză şi poate fi accesat lahttp://www.espad.org/en/Reports--Documents/ESPAD-Reports/