Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Un nou proiect în domeniul educaţiei preşcolare
09/04/2012 - 14:36

Activităţile care urmează a fi realizate în cadrul noului Proiect “Parteneriat Global pentru Educaţie”, în valoare de 4,4 mln dolari SUA, axat pe crearea condiţiilor pentru o educaţie timpurie de calitate pentru toţi copiii de vîrstă preşcolară din Republica Moldova, au fost discutate luni, 9 aprilie curent, în cadrul unei întrevederi la Ministerul Educaţiei. 
La şedinţă au participat Ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, viceministrul Tatiana Potîng, şefi de direcţie din cadrul Ministerului Educaţiei şi echipa Băncii Mondiale /BM/, aflată în Republica Moldova în perioada 9-13 aprilie curent, într-o vizită de lucru. La întrunire au participat, de asemenea, reprezentanţi ai UNICEF în Moldova şi ai Fondului de Investiţii Sociale din Moldova.
Scopul acestei vizite este de a discuta aspecte legate de iniţierea activităţilor, selectarea instituţiilor preşcolare care vor fi reabilitate şi paşii următori pentru iniţierea intervenţiilor de reabilitare, efectuarea vizitelor de studiu în teren etc. 
Proiectul “Parteneriatul Global pentru Educaţie” este susţinut de Fondul „Education for All” şi va fi valorificat pe parcursul a 20 de luni, în parteneriat cu Banca Mondială, ca administrator de grant, UNICEF, ca agenţie de coordonare şi Fondul de Investiţii Sociale din Moldova /FISM/.
Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” este o continuare a Proiectului cunoscut deja „Educaţie Pentru Toţi – Iniţiativa de Acţiune Rapidă”, realizat de Ministerul Educaţiei din sursele grantului oferit de Fondul Catalitic, în valoare totală de 8,8 mln dolari SUA, grant administrat de Banca Mondială şi implementat de UNICEF. 
În cadrul proiectului, implementat cu succes în două tranşe, au fost renovate 50 de grădiniţe şi 16 Centre comunitare, create 21 centre comunitare de dezvoltare timpurie, 512 grădiniţe au fost dotate cu mobilier, echipament pentru activităţi, materiale didactice. Graţie proiectului, 8438 de copii au acces la educaţie timpurie şi 983 de locuri de muncă au fost create pentru cadre didactice.

petitii