Ministerul Educației și Cercetării

Guvernul Republicii Moldova
A A A
Ziua Mondială a Refugiatului 2024 marcată prin prezentarea Jurnalului Rezilienței pentru adolescenți
20/06/2024 - 17:57

Cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, marcată anual la 20 iunie, peste 70 de adolescenți din Ucraina, Moldova și Azerbaidjan, care participă la o tabără de vară în satul Zloți, raionul Cimișlia, au primit Jurnalul Rezilienței pentru adolescenți.

 

Jurnalul este conceput în primul rând pentru copiii refugiați, pentru a le consolida rezistența, dar oferă o oportunitate și altor copii care trec prin diferite situații de viață stresante și dificile. Jurnalul este rezultatul eforturilor comune ale unei echipe de experți, și anume, a consultantului internațional, Dr. Sabiha Husic și a ilustratoarei Iulia Gradinar-Școbari, care au lucrat în coordonare cu psihologii Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică.

La evenimentul organizat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării a participat și Falk Lange, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care a discutat cu tinerii, subliniind importanța solidarității cu refugiații. 

 

 „Faptul că sunteți cu toții aici, împreună, la această tabără de odihnă demonstrează solidaritate, înțelegere și sprijin. Sper că acest Jurnal, care este făcut special pentru voi, să vă ajute în dezvoltarea voastră", a spus Falk Lang.

 

Prezentă la eveniment, Marcelina Baleca, șefă de direcție la MEC, a vorbit despre eforturile ministerului de a asigura copiilor refugiați acces la educație în școlile din Republica Moldova. 

 

În anul de studii 2023-2024, instituțiile preșcolare și școlare din Republica Moldova au reușit să integreze 2 078 de copii refugiați din Ucraina, oferindu-le acces la educație și un mediu sigur și prietenos. De la 1 septembrie, la Gimnaziul „Taras Șevcenko” din mun. Chișinău vor fi deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română. Astfel, copiii refugiați din Ucraina, dar și elevii de etnie ucraineană din țara noastră, au posibilitatea să-și continue studiile în limba maternă”, a spus Marcelina Baleca.

 

Jurnalul Rezilienței pentru adolescenți a fost elaborat și dezvoltat în cadrul proiectului Consiliului Europei "Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova" și va fi disponibil în limbile română, ucraineană, engleză și rusă.

 

petitii